پژوهشگران دانشگاه تهران موفق به ساخت یک تراشه برای جداسازی اسپرم شدند که میتواند افقهای جدیدی در درمان ناباروری مردان بگشاید.
پژوهشگران دانشگاه تهران موفق به ساخت یک تراشه برای جداسازی اسپرم شدند که در مقایسه با روشهای پیشین عملکرد بهتری دارد و میتواند افقهای جدیدی در درمان ناباروری مردان بگشاید
مهدی مقیمی زند، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران و سرپرست این پژوهش درباره اهمیت این پژوهش گفت: جداسازی اسپرم نقش مهمی در فناوری کمکباروری
(Assisted Reproductive Technology) دارد، بهویژه در مواردی که فاکتورهای ناباروری مردانه، مانند غلظت کم، تحرک ضعیف یا ناهنجاریهای ظاهری اسپرم، شانس باروری را کاهش میدهند. هدف اصلی انتخاب اسپرم در فناوری کمکباروری، جداسازی سلولهای اسپرم با کیفیت بالا و دارای تحرک و شکل مناسب، با هدف افزایش احتمال موفقیت باروری است. عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشکدگان فنی دانشگاه تهران در ادامه توضیح داد: در این پژوهش، تراشه جدیدی برای جداسازی و انتخاب اسپرمها معرفی شده که محدودیتهای روشهای مرسوم را ندارد. این تراشه ساختاری ساده دارد و به گونهای طراحی شدهاست که استفاده از آن در کلینیکهای ناباروری به راحتی امکانپذیر باشد.
وی در توضیح سایر ویژگیهای این ریزتراشه گفت: در این دستگاه از دیگر ویژگی ذاتی اسپرمها، یعنی تمایل به شنا کردن در نزدیکی مرزها، استفاده شده تا نرخ جداسازی اسپرمهای با کیفیت بهتر افزایش یابد. با ساختار موازی کانالها، این دستگاه قادر به دستیابی به نرخ بالای جداسازی و تمرکز تعداد بیشتری اسپرم متحرک در مدت زمان کوتاهتری نسبت به طراحیهای پیشین است. سرپرست این تیم پژوهشی با بیان اینکه این ریزتراشه آزمایشهای بالینی را با موفقیت و کارایی بالا پشت سر گذاشته است، اظهار کرد: نتایج حاکی از آن است که این دستگاه میتواند جداسازی اسپرمهای متحرک را تا صددرصد و در کمتر از پنج دقیقه انجام دهد. همچنین، اسپرمهای انتخابشده بهبود چشمگیری در شکل و ظاهر داشتهاند که برای موفقیت باروری حیاتی است. بنابراین، عملکرد این دستگاه بر روشهای سنتی جداسازی اسپرم برتری داشته و با توسعه بیشتر، میتواند به عنوان جایگزینی کارآمد برای روشهای مرسوم مورد استفاده قرار گیرد.